Jätehuollon toteuttaminen on kallista, sanotaan. Ajo kaupunkialueella kuluttaa dieseliä, ja asiakaskohteet voivat olla kaukana toisistaan. Jäteautot ovat ajossa pitkiä päiviä, mikä kuluttaa renkaita, hihnoja ja näkyy kuskin palkkana. Autot kuluvat nopeasti loppuun, ja käytetyimmät pitää uusia viiden vuoden välein. 

Miten paljon etua reitin optimoinnista on? Auttaako kilometrin vähentäminen edes mitään? Selvitimme havainnollistavalla esimerkillä, mitä jätehuollon kilometri maksaa. 

”Polttoaineen kulutus ja kuljettajan palkka vaikuttavat kilometrikuluihin yhteensä jopa 5,4 euroa per kilometri.”

 

Kustannukset per ajokilometri

Laskelmassa esimerkkiautomme reitti kulkee suuren kaupungin keskustassa. Reitti on 100 km pitkä ja sen varrella on 100 pysähdystä ja pari sataa jäteastiaa. Lasketaan sitten, mitä kuluja polttoaine, kuljettajan palkka ja jäteauto tuovat tällöin per kilometri.* 

 

Jätehuollon kustannukset per reittikilometri, huomioiden polttoainekulut, auton aiheuttamat kulut ja kuskin palkan.

 

1. Polttoaine ja kuljettajan palkka 

Dieseliä kuluu kaupunkiajossa 126 litraa per 100 kilometriä. Se on 1,26 litraa per kilometri. Jos litra dieseliä maksaa tankilla 1,9 euroa, maksaa kilometrin ajo 2,4 euroa.  

Jäteautomme ajaa tyhjennyksineen keskinopeudella 10 km/tunnissa**. Jos kuskin palkka on 30 euroa per tunti, maksaa ajo 3 euroa per kilometri. 

Polttoaineen kulutus ja kuljettajan palkka vaikuttavat kilometrikuluihin yhteensä jopa 5,4 euroa per kilometri. 

“Reitin pituus, käyttövoima, astiatiheys vaikuttavat todella merkittävästi reitin astiakohtaisiin kustannuksiin. Helpostikin saadaan aikaan jopa 10-20% eroja kustannuksiin.”

 

2. Auto ja sen huolto 

Reittiämme ajavalla jäteautolla ajetaan vuodessa 30 000 kilometriä**. Auton huoltoon kuluu silloin arviolta 12500 euroa vuodessa. (öljynvaihdot 200e***, huollot ja korjauskustannukset 10 500 e***, renkaat 1800e***) Per kilometri huolloista tulee 0,42 e/km. 

Esimerkkimme jäteyhtiöllä on käytössään kaksi vuotta vanha jäteauto, joka on ostettu käytettynä 210 000:lla eurolla****. Ostohetkellä autolla on käyttöikää jäljellä 7 vuotta. Jäteautolla ajetaan vuodessa 30 000 km**. Seitsemässä vuodessa jäteauto huristelee 210 000 km. Auton ostokustannukset per kilometri ovat silloin 0,71 e/km. 

Jäteauton ja sen huollon kustannukset ovat merkittävät, 1,13 euroa per kilometri. 

Yhteensä kuluja syntyy polttoaineesta, kuljettajan palkasta ja autosta 6,5 euroa per kilometri. 100 km reitin hinta on silloin 650 euroa. 

 

Jätehuollon kustannukset kustannuslähteittäin esimerkissä, jossa on 100 km reitillä 100 tyhjennyskohdetta.

 

 

Reitin optimoinnin vaikutukset

Laskelmamme kilometrin hinta on kuusi ja puoli euroa. Onko se paljon vai vähän, on suhteellista. Mutta kuvitellaanpa, että jäteauton reittiä optimoidaan niin, että 100 km reitti onkin vain 99 km mittainen. Kuvitellaan, että reitti ajetaan kahdesti viikossa eli noin sata kertaa vuodessa. Silloin vain yhden kilometrin lyhyemmällä reitillä säästetään 650 euroa vuodessa. 

Koska esimerkki on kuitenkin vain esimerkki, kysyimme aiheesta Diffo Solutions yrityksen toimitusjohtajalta Timo Pernulta. Jätehuoltoyhtiöt, jotka käyttävät yrityksen Diffo-ohjelmistoa, pystyvät ohjelmiston kautta analysoimaan eri reittien kustannuksia ja kannattavuutta. 

“Reitin pituus, käyttövoima, astiatiheys vaikuttavat todella merkittävästi reitin astiakohtaisiin kustannuksiin. Helpostikin saadaan aikaan jopa 10-20% eroja kustannuksiin.” Timo Pernu kertoo. 

Reittioptimointi siis kannattaa.

 

*Laskelmissamme ei huomioida korvauksetonta ajoa, yrityksen hallintokustannuksia, liikennevakuutuksia ja liikennöimiskustannuksia eikä myöskään kiinteistöistä aiheutuvia kuluja.

**Diffo Solutions, Timo Pernu

***Laskelmat perustuvat Etäisyyden vaikutus jätteiden keräyskaluston valintaan -opinnäytetyöhön 

****Jäteauton hinta